Apakah itu ATP?

 • ATP (Adenosin Trifosfat) merupakan bentuk tenaga utama yang dihasilkan oleh mitokondria, iaitu pusat penghasilan tenaga di dalam sel.

Mitokondria diibaratkan sebagai pusat penghasilan tenaga nuklear yang terbesar di dunia. Tenaga ATP terbentuk melalui input daripada mitokondria ke dalam sitoplasma, ia digunakan oleh sel dan memenuhi keperluan tenaga seluruh badan.

 • Untuk mengekalkan gaya hidup berkualiti tinggi dan umur yang panjang, kesihatan mitokondria haruslah dikekalkan.

Namun, disebabkan kealpaan, kita selalunya membiarkan tabiat buruk menguasai badan kita. Dengan itu, badan kita semakin mudarat sehingga penghasilan tenaga di dalam sel juga terpincang.

 • Pembentukan radikal bebas berasal daripada kepincangan fungsi mitokondria akibat pendedahan kepada persekitaran yang berbahaya. Pembentukan radikal → mutasi mitokondria → semakin banyak mutasi mitokondria, semakin termusnah DNA → kematian sel.
 • Penuaan sel: Semakin lama mutasi mitokondria berlaku, semakin besar kemusnahan berlaku.

Anugerah Nobel Bioperubatan 1991

Erwin Neher dan Bert Sakmann, adalah dua orang ahli fisiologi Jerman yang menerima Anugerah Nobel tersebut setelah menemui saluran ion tunggal sel membran.

Bagaimanakah sel menggunakan membran ion terpilih:

 1. Sel badan diasingkan dengan dunia luar melalui sel membran. Terdapat banyak saluran dalam sel membran yang membenarkan penyerapan nutrien. Diantara 20-40 saluran ion terpilih digunakan oleh sel badan untuk menghantar nutrien.
 2. Saluran ini terbentuk daripada molekul tunggal atau majmuk yang dikenali sebagai saluran protein. Diameter liang membran adalah teramat kecil dan ia hanya membenarkan ion yang khusus (0.5-0.6 juta daripada satu milimeter) untuk melaluinya.
 3. Bentuk saluran itu berubah-ubah mengikut perubahan persekitaran yang juga akan mengubah pengaliran ion. Perubahan bentuk molekul saluran ion menandakan perubahan saluran seperti “Buka” dan “Tutup”. Perubahan ini dirangsang oleh penerima yang merupakan isyarat yang khusus untuk mengaktifkan molekul dalam sel.
 4. Sel membran di otot, adalah salah satu saluran ion yang membenarkan 10-12 amper untuk melaluinya, iaitu bersamaan dengan seratus juta ion sesaat.
 5. Kehidupan bermula daripada perubahan dalam sel membran. Semua sel termasuk sel saraf, sel kelenjar dan sel darah menggunakan saluran ion khusus untuk menjalankan sesuatu fungsi.

Teori Asas Program ATP Zeta

Program Kesihatan ATP Zeta menekankan pencapaian fungsi sel badan yang optimum.

Oleh kerana badan kita bekerja secara berterusan dalam keadaan tertekan pada masa kini, gaya hidup dan sistem keimunan kita terganggu dan menjadikan badan kita lemah. Krisis ini tidak pernah berlaku sebelum ini.

Faktor yang menggugat kesihatan kita:

1. Kekurangan kandungan hydrogen
2. Ketidakupayaan untuk menguraikantoksin badan
3. Kelemahan fungsi sel akibat kemusnahan
4. Malnutrisi akibat kekurangan zat dalam tanah

 • Akibat pencemaran persekitaran, perubahan dalam gaya hidup dan sebagainya, badan kita mudah jatuh sakit. Namun, faktor sebegini selalunya diabaikan oleh para pakar.

Persoalan utama: sama ada mitokondria, sumber tenaga ATP itu, dapat berfungsi dengan baik? Sekiranya mitokondria itu sendiri bermasalah, maka penghasilan tenaga ATP akan gagal.

 • Ini menerangkan kenapa manusia masih dibelenggui penyakit walaupun pelbagai ubat dan cara merawat telah dicipta.
 • Maka, amatlah perlu untuk membekalkan nutrien yang secukupnya kepada sel badan kita untuk membaik pulih kesihatan kita:
  Badan manusia mengandungi tiga megabit sel. Dalam setiap sel, terdapat 1200 mitokondria yang wujud sebagai entiti yang berasingan dengan DNA yang khusus masing-masing.
© Copyright 2018 Agape Superior Living Sdn Bhd. All Rights Reserved.