Apakah itu ATP?

 • ATP (Adenosin Trifosfat) merupakan bentuk tenaga utama yang dihasilkan oleh   mitokondira, iaitu pusat penghasilan tenaga di dalam sel.

Mitokondira bagaikan pusat penghasilan tenaga nuklear yang terbesar di dunia. Tenaga ATP terbentuk melalui input daripada mitokondria ke dalam sitoplasma, digunakan sel dan memenuhi keperluan tenaga seluruh badan.

 • Untuk mengekalkan gaya hidup berkualiti tinggi dan panjang umur, amatlah perlu untuk mengekalkan kesihatan mitokondria.

Namun, disebabkan kealpaan, kita selalunya membiarkan tabiat buruk kita menguasai badan kita. Dengan itu, badan kita semakin dimudaratkan sehingga penghasilan tenaga di dalam sel juga terpincang.

 • Pembentukan radikal bebas berasal daripada kepincangan fungsi mitokondria akibat pendedahan kepada persekitaran yang berbahaya.Pembentukan radikal → mutasi mitokondira → semakin banyak mutasi mitokondria, semakin termusnah DNA → kematian sel
 • Penuaan sel: Semakin lama mutasi mitokondria berlaku, semakin besar kemusnahan berlaku.

Hadiah Nobel Bioperubatan 1991

Erwin Neher dan Bert Sakmann, dua orang ahli fisiologi Jerman mengongsi Hadiah Nobel itu setelah menjumpai saluran ion tunggal membran sel.

Bagaimanakah sel menggunakan membran ion terpilih:

 1. Sel badan diasingkan dengan dunia luar melalui membran sel. Banyak saluran dalam membran sel yang membenarkan penyerapan nutrien. Terdapat 20-40 saluran ion terpilih yang digunakan oleh sel badan untuk menghantar nutrien.
 2. Saluran ini terbentuk daripada molekul tunggal atau banyak yang dikenali sebagai saluran protein. Diameter untuk liang membrane sangatlah kecil dan hanya membenarkan ion yang khusus (0.5-0.6 juta daripada satu milimeter) untuk melaluinya.
 3. Bentuk saluran itu berubah-ubah mengikut perubahan persekitaran yang juga akan mengubah pengaliran ion. Perubahan bentuk molekul saluran ion menandakan perubahan saluran seperti “Buka” dan “Tutup”. Perubahan ini dirangsang oleh penerima yang merupakan signal khusus untuk mengaktifkan molekul dalam sel.
 4. Di membran sel otot, satu saluran ion membenarkan sehingga 10-12 amper untuk melaluinya, iaitu bersamaan dengan seratus juta ion sesaat.
 5. Kehidupan bermula daripada perubahan dalam membran sel. Semua sel termasuk sel saraf, sel kelenjar dan sel darah menggunakan saluran ion khusus untuk melakukan sesuatu fung

Teori Asas Program ATP Zeta

Program Kesihatan ATP Zeta menegaskan pencapaian fungsi sel badan yang optimum.

Oleh sebab badan kita bekerja berterusan dalam keadaan tertekan pada masa kini, gaya hidup terganggu dan keimunan badan kita menjadi lemah. Krisis ini tidak pernah berlaku sebelum ini.

Faktor yang menggugat kesihatan kita:

1. Kekurangan kandungan hydrogen
2. Ketidakupayaan untuk mengeluarkan toksin badan
3. Kepincangan fungsi sel akibat kemusnahan
4. Malnutrisi akibat kekurangan zat dalam tanah

 • Akibat pencemaran persekitaran, perubahan dalam gaya hidup dan sebagainya, badan kita menjadi mudah sakit. Namun, faktor sebegini selalunya diabaikan oleh para pakar.

Persoalan utama: sama ada mitokondira, sumber tenaga ATP itu, dapat berfungsi dengan baik? Sekiranya mitokondria itu sendiri bermasalah, maka gagallah penghasialan tenaga ATP.

 • Ini menerangkan kenapa manusia masih dibelenggui penyakit walaupun pelbagai ubat dan cara merawat telah dicipta.
 • Maka, amatlah perlu untuk membekalkan nutrien yang secukupnya kepada sel badan kita untuk menambahbaik kesihatan kita:
  Badan manusia mengandungi tiga megabit sel. Dalam setiap sel, terdapat 1200 mitokondria yang wujud sebagai entity yang berasingan dengan DNA yang khusus masing-masing
© Copyright 2018 Agape Superior Living Sdn Bhd. All Rights Reserved.